středa 2. dubna 2014

Gama záření - referát

Záření gama (gama- vychází z řeckého jazyka, v systému řeckých číslic číslo tři- třetí písmeno řecké abecedy) je druh záření, které je ionizující. Ale na rozdíl od záření alfa a záření beta neionizuje tkáně tolik a proniká daleko hlouběji. Toto záření je vysoce elektromagnetické a vzniká při jaderných (radioaktivních) činnostech (při radioaktivním rozpadu jader společně s alfa či beta zářením, které působí radiační zátěž). Je to záření o energii fotonů nad 10 keV, odpovídající frekvencím nad 2,42 EHz (1018 Hz - exaherzů) nebo vlnovým délkám,které jsou kratší než 124 pm (pikometrů - 10-12 m).
Velmi tvrdé rentgenové záření do tohoto pásma také zasahuje- s gama zářením se překrývají. Fyzikálně se neliší, rozlišujeme je podle zdroje.
Záření gama vzniká v atomu (v jádře) při změně jeho energetického stavu. Částice se následně mohou absorbovat nebo jsou vysílány nové. Vzniká dvěmi fázemi. V první vznikne částice nestabilní (=elektron a elektronové antineutrino /= antičástice k neutrinu/). Tento proces je využíván k výrobě radiofarmak (= léčivé přípravky obsahující radionuklid). Součástí druhé fáze (vlastní gama záření) je zbavení nepotřebné energie, dojde k vyzáření gama fotonu. Tento proces slouží k aplikaci radiofarmak pacientovi (např. léčba nádorů nebo při hyperfunkci štítné žlázy).

Dále se gama záření používá například v potravinářství. Slouží k ošetření zeleniny a zejména masa pro zachování čerstvosti. Také se používá k hubení bakterií, ke sterilizaci lékařských nástrojů.
Čisté gama záření je však pro lidi nebezpečné. Může způsobovat stejná poškození jako záření rentgenové (popáleniny, genová mutace), musíme se před ním chránit (zkrátit vystavení na co nejkratší dobu, pohybovat se delší vzdáleností od něj (s radiofarmaky zacházet např. pod vodou), bariérami- čím vyšší hustota materiálu, tím méně záření prochází- těžký beton, baryt, olovo, např. na 1cm olova či 6cm betonu se zredukuje na 50% vyzařování).

S gama zářením je úzce spjatý Leksellův gama nůž-lékářský přístroj užívaný v onkologii, neurochirurgii a radioterapii. Slouží k ozařování nádorů a jiných abnormalit v mozku, jako jsou léze. Funguje na principu prudkého záření na jedno určité místo. Záření je tak silné, že dokáže zahubit buňky a zničit ložisko nádoru. Kolem pacientovi hlavy se nasadí prstenec, na kterém jsou umístěny slabé kobaltové zářiče a po přesném zaměření na jedno místo se slabé záření přemění ve velmi silné, proto nejsou postiženy ostatní buňky. V ČR mají toto zařízení v nemocnici na Homolce.
Dalším přístrojem užívaným v lékařství a nukleární medicíně je scintilační kamera, neboli gamakamera. Je to zařízení, které odhaluje ložiska, která jsou v metabolismu aktivní pomocí radiofarmakonu (látka, která se pacientovi aplikuje do žíly).

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka