středa 2. dubna 2014

Typologie osobnosti- referát

Referát na psychologii:

 Již od samého začátku snah o poznání člověka se nabízí otázka rozdílů mezi osobnostmi. Dvěmi základními formami řešení (koncepce typologická a rysová) se zabývali již v antickém Řecku.
Ve 2.stol.n.l. formuloval řecký lékař Galenos z Pergamu teorii temperamentu, která se udržela do novověku a ovlivnila psychologii jako samostatnou vědní disciplínu. Tato teorie navazovala na řecké lékaře, zejména na Alkmaiona z Krotonu (6.stol.př.n.l.) a Hippokrata (5.stol.př.n.l.). Podle těchto řeckých lékařů záleží na poměru složek/látek v organismu. To poté ovlivňuje organismus člověka- zejména zdraví a nemoc. Tedy odchylky vedou k nemocem. Správný poměr složek se latinsky nazýval temperamentum- vyvážení čtyřech základních tekutin lidského těla. Šlo o krev (sanguis), hlen (flégma), žlutou žluč (cholé) a černou žluč (melaina cholé). Odchylky od optimálního vyvážení vedou také k významným psychickým rozdílům mezi lidmi.

U Galenových následovníků došlo k zjednodušenému učení o čtyřech temperamentech (podle toho, co u člověka převládá ). U sangvinika je to krev, u flegmatika hlen, u cholerika žluč a u melancholika převládá černá žluč. Hlubší idea tohoto schématu byla vyjádřena již u Alkmaiona z Krotonu: pro zdraví, nemoc a adekvátní fungování psychických procesů a vlastností má základní význam přiměřený poměr, rovnováha jednotlivých složek lidské přirozenosti.



Aristoteles a jeho žák Theofrastos (4.stol. př.n.l.) přistoupili ke zkoumání rozdílů mezi lidmi jiným způsobem. Všímali si rysů osobnosti (proto rysová koncepce), vlastností, které člověka charakterizují (např. statečnost, štědrost a jejich opaky). Nejcharakterističtější rys pro člověka vystihuje jeho osobnost. Theofrastos popsal charaktery vymezené s převahou právě jedné vlastnosti- pokrytec, lakomec, chlubil, mrzout atd.- forma charakterologie.


E Kretchmer - Somatotypologie
U Kretchmera dochází k rozdělení tří typů dle stavby těla, liší se také tvarem hlavy i psychickými vlastnostmi. Uznával však, že mnoho lidí nepatří čistě k jednomu typu; také se vždy neschoduje somatotyp s typem temperamentu. Jsou to : pyknik, leptosom a atletik.
Pyknik je hřmotný, má zvětšený objem hrudníku a břicha, má sklon k obezitě. Bývá veselý a družný s občasným přechodem k depresím, mají cyklotymní temperament.
Leptosom je štíhlý, temperament je převážně schizotymní- je uzavřený, přecitlivělý nebo chladní, bez projevu emocí nebo dochází k extrému v podobě střídání přecitlivělosti a necitelnosti.
Atletik má výrazně rozvinutou kostru a svalstvo, mívá viskózní temperament (odpovídá přibližně flegmatickému). Vyznačuje se lhostejností, netečností, občas výbušností.


C.G.Jung
Jung na počátku 20.století rozlišil typologickou dvojici extravert-introvert. Extravert je člověk společenský, orientuje se na vnější svět, je povrchní a spontánní, snadno komunikuje. Kdežto introvert inklinuje k samotě, je soustředěn na vnitřní prožívání, je vnímavý, empatický, preferuje nepřímou komunikaci. Oba se dělí ještě na 4 typy dle převahy jednotlivých funkcí: myšlení, cítění, vnímání a intuice.

Faktorové pojetí
Faktory jsou výsledkem zpracování údajů z dotazníků a analýz. V některých případech se faktor a rys označuje stejným termínem, faktor je však zjednodušením. Nejvlivnější koncepce vypracovali Joy P. Guilford, Raymond B. Catell a Hans Eysenck.

Hans Eysenck
Eysenck doplnil Hippokratovu teorii osobnosti o dimenzi emocionální stability (typy stabilní a labilní).
Stabilní introvert = flegmatik Labilní introvert = melancholik
Stabilní extrovert = sangvinik Labilní extrovert = cholerik



Eduard Spranger
Sprangerova typologie vychází z hodnotových orientacích člověka, popsal 6 typů.
Typ teoretického člověka: touží po objektivních znalostech, zkoumá, vyjasňuje si pojmy a utváří si intelektuální svět založený na rozumu
Typ ekonomického člověka: je užitečný, chce příjemný život, za nejvyšší dobro považuje peníze
Typ estetického člověka: nezajímá se o ostatní problémy, na život pohlíží z hlediska krásy
Typ sociálního člověka: jeho život spočívá v lásce, chce být nápomocný ostatním
Typ mocenského (politického) člověka: požaduje moc, rád druhé ovládá
Typ náboženského člověka: obrací se k Bohu, ve všem nachází něco božské



I. P. Pavlov
4 typy lidí:
Typ slabý: zranitelný, plachý, melancholický
Typ silný nevyrovnaný: (nevyrovnanost- převažuje vzruch nad útlumem), cholerický, přechodná podráždění
Typ silný vyrovnaný nepohyblivý: (pomalé střídání stavů podráždění a útlumu), flegmatický
Typ silný vyrovnaný pohyblivý: sangvinik, přátelský, vnímavý



Sheldon
Sheldon na základě asi 4000 lidí vytvořil 3 typy lidí dle tělesné morfologie:
Typ Endoformní: tvořen především tukem, líný, pohodlný
Typ Mezoformní: tvořen svaly, vitální, energický
Typ Ektoformní: dominuje funkčně nervová soustava- rychlé reakce, kontrolované chování

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka