středa 2. dubna 2014

Shakti Gawain: Meditace referát

Referát na psychologii o knize:
     Autorka Shakti Gawain je vůdčí osobností světového hnutí za rozšiřování vědomí a příznivkyně meditace. Napsala 10 knih a přes dvacet let pořádá semináře po celém světě. Žije v Mill Valley v Kalifornii. Tvrdí, že všichni lidé bez ohledu na své bohatství, nakonec zjistí, že jim peníze nepřinesly skutečné štěstí a nabízí novou definici bohatství.
     Kniha vybízí k meditačnímu cvičení a zamyšlení se nad duší a otevření něčemu novému. Hlavním cílem je vytvoření vnitřní svatyně, spojení se se svým vnitřním průvodcem, objevení dítěte ve svém nitru a vyjádření kreativity a tvořivosti pro obohacení vašeho života. Kniha vznikla zvláštním způsobem, a to přepisem 4 pásků kazet z meditací vedených Shakti.
     Meditace dle této knihy by se měla nejlépe provádět v hloučku přátel, jeden z nich by měl číst meditace- vždy po kouskách a následně relaxovat. Dále byste se měli vést sami. Důležité je dostat se do styku s vlastním duchem a ponořit se sám do sebe- chce to ale čas. Musíte sami sebe převychovat, abyste se naučili věnovat pozornost té části vašeho vnitřního já, která vás zná. Vyžaduje to trpělivost a podporu.
     Dále popisuje, že každý z nás bez rozdílu pohlaví má v sobě část muže i ženy- mužskou a ženskou energii. Jedním z nejdůležitějších problémů v životě je rozvíjet jak mužskou, tak ženskou stránku nás samých a dosáhnout toho, aby tyto energie uvnitř byly v rovnováze. Tato myšlenka existuje již dlouho. Ve východních filozofiích se odedávna hovoří o aspektech jin a jang ve vesmíru. Všechno je tvořeno z jin a jang, dvou usměrněných energií: činné a vnímavé, kladné a záporné, mužské a ženské. V naší kultuře se někteří brání používání těchto slov pro vyjádření části sebe samých, protože v máme příliš mnoho stanovených představ, co znamenají. Dle autorky se tvořivá skutečnost z vesmíru děje skrze ženskost (vstupní kanál). Mužskou stránkou je činnost, fyzické konání ve světě. Tyto dvě síly pracují společně a formují tvořivý proces. Příklad: Malíř se probudí s inspirující myšlenkou k malování= představa, která byla sdělena ženskou částí. Mužská část poté realizuje činnost.
     Při vyjádření vnitřní tvořivosti je dobré ve svém nitru zůstat a pobýt se s svou kreativní bytostí. Poté ko přijmout jako svou součást, kterou můžete vždy přivolat, kdykoliv si budete přát. Po meditaci je vhodné vzít pastelky a namalovat obrázek své kreativní bytosti s pomocí vnitřního dítěte a zachovat si zážitek a tvořivost, kterou v sobě uchovává každý.

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka